همدان

گنجنامه همدان : از دهکده توریستی تا کتیبه ها

گنجنامه همدان که شامل دهکده توریستی،کتیبه‌ های گنجنامه (Ganjnameh Ancient Inscriptions)، آبشار، تله کابین، سورتمه سوای، غار آکواریوم و … است، در دره مصفای عباس آباد در فاصله ۵ کیلومتری جنوب غربی همدان، در یکی از دامنه‌های کوه الوند قرار دارند. از نزدیکی گنج نامه، آبشار گنجنامه و دره‌های سرسبز عباس آباد دیده می‌شوند که چشم‌انداز زیبا و دلنشینی را به همراه دارند. این کتیبه‌ها در مسیر جاده شاهی عصر هخامنشیان قرار داشته‌اند که هگمتانه را به تخت جمشید مرتبط می‌ساخته‌اند. همچنین، این جاده یکی از راه‌های ارتباطی همدان با جنوب و غرب کشور و بین‌النهرین (عراق امروزی) بوده است. در پایان کارسنگ نبشته‌های بیستون، داریوش اول هخامنشی پس از آن، دستور نقر کتیبهٔ کنونی گنجنامه را داده است. پس از او، فرزندش، خشایارشا، نیز به پیروی از او، کتیبه‌ای در سمت راست و کمی پایین‌تر از سنگ نبشته برجای گذاشته است.

هر یک از کتیبه‌ها، در سه ستون و به سه زبان عیلامی، بابلی و هخامنشی و ۲۰ سطر بر روی صخره‌ای بزرگ حک شده‌اند. ترجمه سنگ نبشته هر دو کتیبه یکسان است، تنها هر کتیبه به نام یکی از دو پادشاه داریوش یا خشایارشا است.

گنجنامه همدان کجاست؟

سنگ نبشته‌های باستانی گنجنامه در جنوب غربی همدان به فاصله پنج کیلومتری محل فعلی شهر، در انتهای دره سرسبز و خرم عباس آباد در ابتدای مسیر جاده‌ای که همدان را به تویسرکان و غرب کشور مرتبط می‌سازد واقع شده است. از آنجا که این مسیر در عهد هخامنشیان یکی از شعبات اصلی راه باستان شاهی بود که از دامنه الوند، هگمتانه (پایتخت تابستانی هخامنشیان) را به بابل در مرکز بین النهرین مرتبط می‌ساخت، از راه‌های پر رفت و آمد و امن دوران باستان محسوب می‌گردید. بعلاوه این راه به جهت ختم به بابل، راه مقدسی نیز محسوب می‌شد. به همین دلیل مکان مناسبی بود تا شاهان این سلسله با ایجاد سنگ نگاشته، مجد و عظمت نیاکان خود را به رهگذران گوشزد نمایند.

+ آدرس سنگ نوشته ها یا کتیبه های گنجنامه همدان بر روی نقشه گوگل:

سنگ نوشته‌های باستانی گنجنامه

Ganjnameh Ancient Inscriptions

سنگ نوشته‌های باستانی گنجنامه

کتبیه‌های گنجنامه همدان در سال‌های 1840 و 1841 میلادی توسط اوژِن فلِاندن، نقاش و باستان‌شناس فرانسوی و همراه او پاسکال کَسِت، مورد بررسی و مطالعه و گرته‌برداری (Calque) قرار گرفت و بعد از ایشان، سِر هِنری راولینسِن کاشف بریتانیایی توانست با استفاده از این کتیبه‌ها موفقیت شایانی در گشودن رمز خط میخی پارسی باستان کسب نماید. بدینسان سنگ نوشته‌های گنجنامه همدان کلیدی را به دست کاشف داد تا بوسیله آن بتواند سنگ نوشته داریوش در بیستون را بخواند، و بدین گونه راز گنج‌های نهفته بسیاری را از تاریخ گذشته این مرز و بوم آشکار سازد و از این نظر این اثر از برجسته‌ترین کتیبه‌های میخی اولیه دوران هخامنشی محسوب می‌شود.

کتیبه‌های گنجنامه بر گران سنگی از خارا، به سه زبان پارسی باستان، عیلامی و بابلی، هر کدام در 20 سطر و از چپ به راست به خط میخی نگاشته شده‌اند که یکی متعلق به داریوش و دیگری مربوط به پسرش خشایارشا می‌باشد. این کتیبه‌ها از دیرباز نام‌های گوناگونی را به خود گرفته‌اند از جمله:« سنگ نبشته – نبشت خدایان – دادمِهان/دادبِهان – تَنبابَر – کتیبه‌های الوند – جنگ نامه و گنجنامه»، که دو نام «جنگ نامه و گنجنامه» در سده‌های اخیر بیشتر مصطلح بوده است.

در خصوص وجه تسمیه گنجنامه  می توان گفت: گنجنامه در زبان پارسی به معنای حکایت و داستان گنج است و عموم مردم را تصور بر این بوده است که راز گنجی نهان را در این کتیبه ها نگاشته اند و به نظر می رسد واژه جنگ نامه نیز تحت تاثیر ذهنیتی که از جنگ و جنگاوری شاهان گذشته در سر مردم بوده، یا با جایگزینی عامیانه کلمه جنگ بجای گنج بوجود آمده است.

ترجمه متن کتیبه

“خدای بزرگ است اهورامزدا که این سرزمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مرد (انسان) را آفرید، که شادی را آفرید، که خشارشا را شاه کرد، شاهی از بسیاری، فرمانروایی از بسیاری، منم خشایار شا، شاه بزرگ، شاه شاهان، شاه سرزمین‌های بزرگ دور دست، پسر داریوش هخامنشی”

آبشار گنجنامه

Ganjnameh Waterfall

آبشار گنجنامه

آبشار گنجنامه در محیطی بکر و طبیعی واقع شده است و از زیبایی‌های طبیعی و منظره‌های دیدنی برخوردار است. این آبشار در فصل بهار و تابستان با رواناب قوی‌تری مواجه می‌شود و برای بازدید از آن بهتر است در فصول گرم سال باشد.

آبشار گنجنامه به دلیل زیبایی و جذابیت طبیعی خود از جاذبه‌های دیدنی بسیاری در استان همدان به شمار می‌رود و همواره توجه گردشگران و علاقه‌مندان به طبیعت و گردشگری را به خود جلب می‌کند.

آبشار گنجنامه با ۱۲ متر ارتفاع در مسیر صعود به ارتفاعات کوه الوند و در پنج کیلومتری غرب همدان، کنار کتیبه‌های گنجنامه قرار دارد. این آبشار دارای آب دائمی بوده و در زمستان‌ها نیز جاری است. دبی متوسط آب این آبشار به ۲۰۰ لیتر در ثانیه می‌رسد که از دره‌ زیبای عباس‌آباد و گنجنامه می‌گذرد.

وجود قندیل‌های یخی در فصول سرد، زیبایی این آبشار را دوچندان و خیل عظیمی از یخ‌نوردان را به خود جذب می‌کند. آبشار در فصول گرم سال نیز یکی از مقاصد موردعلاقه‌ صخره‌نوردان است. آبشار گنج‌نامه به‌عنوان بیست‌ویکمین اثر طبیعی ملی در فهرست میراث طبیعی ایران قرار دارد.

دهکده تفریحی توریستی گنجنامه

دهکده گنجنامه

منطقه نمونه گردشگری الوند همدان، نخستین منطقه نمونه کشور است که در سال ۱۳۷۸ با سرمایه‌گذاری بالغ بر ۷۰۰ میلیارد ریال در ۳ فاز و طی ۱۶ سال به بهره‌برداری رسیده است. این منطقه به عنوان بزرگترین مجتمع توریستی غرب کشور در قالب دهکده تفریحی توریستی گنج نامه، تمامی امکانات یک گردشگر را فراهم می‌کند، اعم از تفریحی، ورزشی، اقامتی و حتی آموزشی.

در سال ۱۳۷۹، دهکده فرهنگی ورزشی توریستی گنج نامه همدان، با ایجاد منطقه نمونه گردشگری در دامنه شمالی کوه‌های الوند، موفق به اخذ مجوزهای لازم از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، صنایع دستی و سازمان تربیت بدنی و دریافت پروانه‌های ساختمانی شده است. این مجموعه با ظرفیت روزانه ۵۰۰۰ نفر، به عضویت سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) درآمده و به عنوان یکی از قویترین قطبهای گردشگری ایران و خاورمیانه مطرح شده است.

توانایی ارائه انواع خدمات فرهنگی، ورزشی، تفریحی و اقامتی به گردشگران داخلی و خارجی، از دیگر ویژگی‌های این مجموعه است. همچنین، این مجموعه با کسب پروژه کارآفرین برتر در سال ۱۳۹۱ و تقدیر از مسئولین و مقامات کشوری، به عنوان یکی از برترین مراکز گردشگری کشور شناخته می‌شود.

تله کابین گنجنامه

Ganjnameh Telecabin

تله کابین گنجنامه

تله کابین گنجنامه در دامنه‌های زیبای کوهستانی الوند و در فاصله ۱۰ کیلومتری شهر همدان قرار دارد. خط تله کابین گنجنامه با طول ۱۶۸۰ متر و اختلاف ارتفاعی ۶۰۰ متر، با استفاده از ۱۸ پایه به یکدیگر متصل شده و از نقطه مهم توریستی ورزشی همدان، یعنی گنجنامه و میدان میشان عبور می‌کند. در شرایط عادی، این تله کابین قابلیت جابجایی و حمل و نقل ۴۰۰ نفر مسافر را در ساعت داراست.

مجتمع تفریحی-ورزشی-توریستی تله کابین گنجنامه شامل غار آبی مصنوعی، کافی‌شاپ‌های مبدأ و مقصد، گالری‌های هنری، فضاهای آموزشی، پیست‌های اسکی، اسکیت، دوچرخه تریال و سکوی پرش بانجی جامپینگ، رستوران، آبگیر ماهیگیری، سالن بوئینگ، تعادل هوایی، لژ و یگانه (سورتمه)، تله‌سیژ، دیواره سنگنوردی و درای تولینگ است. این مجتمع به عنوان یکی از مقاصد تفریحی و گردشگری مهم در شهر همدان و استان همدان شناخته می‌شود.

خرید بلیط دهکده گنجنامه

بلیط دهکده گنجنامه همدان را می‌توانید به روش‌های مختلفی تهیه کنید. این دهکده توسط شرکت‌های توریستی و آژانس‌های مسافرتی نیز به عنوان یکی از مقاصد گردشگری محبوب در نظر گرفته می‌شود و بلیط‌های تور برای سفر به این منطقه نیز عرضه می‌شود.

بسته به نوع فعالیتی که در دهکده گنجنامه قصد دارید انجام دهید، بلیط مورد نیاز ممکن است متفاوت باشد. برای مثال، برای استفاده از تله کابین، بلیط ورودی به تله کابین نیاز است. همچنین، برای استفاده از امکانات ورزشی و تفریحی دهکده، بلیط ورودی به دهکده و یا بلیط ورودی به هر یک از اماکن مختلف دهکده، مانند پیست اسکی یا سالن ورزشی، مورد نیاز است.

بلیط‌های دهکده گنجنامه همدان معمولاً از طریق سایت‌های رزرواسیون آنلاین یا از طریق مراجع مستقیم به دهکده، مانند دفتر فروش بلیط در محل، قابل تهیه هستند. همچنین، می‌توانید با تماس با شماره تلفن‌های مربوطه، اطلاعات بیشتری درباره خرید بلیط دهکده گنجنامه دریافت کنید.

مسیر دسترسی به گنجنامه از سایر شهر ها

برای رفتن به گنجنامه همدان از تهران، می‌توانید از مسیر زیر پیروی کنید:

– ابتدا باید به شهر همدان سفر کنید. برای رفتن به همدان می‌توانید از اتوبوس، قطار یا خودرو شخصی استفاده کنید. مسافت از تهران تا همدان حدود ۳۳۰ کیلومتر است و بسته به شرایط ترافیک، زمان سفر شما ممکن است متفاوت باشد.

– پس از رسیدن به شهر همدان، به محل گنجنامه باید بروید. برای رسیدن به گنجنامه می‌توانید از تاکسی، اتوبوس یا خودرو شخصی استفاده کنید. گنجنامه در خیابان شهید آیت‌الله کشوری، بلوار شهید مشکین‌شهری، جنب مسجد جامع همدان قرار دارد.

– همچنین می‌توانید برای رفتن به گنجنامه از تورهای مجازی واقعیت مجازی استفاده کنید که با استفاده از این تورها، می‌توانید به صورت مجازی به موزه دسترسی داشته باشید.

[ مکان های تاریخی دیگر: باغ عفیف آباد شیراز ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا