موزه دریا و دریانوردی خلیج فارس (بوشهر)
موزه دریا و دریانوردی خلیج فارس در شهر بوشهر قرار دارد و از جاذبههای دیدنی این شهر محسوب میشود. موضوع اصلی این موزه دریانوردی است و ابزار و وسایل مرتبط با دریانوردی در داخل موزه به نمایش گذاشته شدهاند. بازدید از این موزه برای عموم مردم جذاب است و علاقهمندان به دریانوردی میتوانند از تجهیزات نظامی تاریخی، نقشههای قدیمی، تجهیزات پزشکی کشتیهای نظامی، ماشینهای تایپ فارسی و لاتین کشتیهای قدیمی، تابلو گرههایی دریایی، ماکتهایی از لنجهای دریایی و غیره لذت ببرند.
موزه دریا و دریانوردی خلیج فارس دارای فضای گسترده ای است که شامل دو بخش درونی و بیرونی میشود و مجموعهای ارزشمند از ابزار و وسایل مرتبط به دریانوردی را در معرض بازدید عموم قرار داده است. تجهیزات نظامی تاریخی در کنار نقشههای قدیمی قرار دارند و این موزه به منبعی الهامبخش برای علاقهمندان به دریانوردی تبدیل شده است. به طور کلی، موزه دریا و دریانوردی خلیج فارس در فهرست بهترین جاهای دیدنی شهر بوشهر قرار دارد و بازدید از آن برای علاقهمندان به دریانوردی و تاریخ ایران توصیه میشود. با مجله گردشگری سیسه همراه باشید.
موزه دریانوردی خلیج فارس کجاست؟
موزه دریانوردی خلیج فارس در شهرستان بوشهر واقع شده است. این موزه در بندر بوشهر، محله بهمنی، جاده سبزآباد قرار دارد. فاصله این موزه تا عمارت ملک ۳.۴ کیلومتر، تا عمارت طاهری ۱۵ کیلومتر و تا عمارت کوتی ۱۴.۸ کیلومتر است. این موزه از جاذبههای توریستی بوشهر است که با ترکیبی از معماری اروپایی و اصیل بوشهری به نمایش گذاشتن تجهیزات دریایی و داستانهای تاریخی مرتبط با خلیج فارس پرداخته است و بازدید از آن برای علاقهمندان به دریانوردی و تاریخ دریایی در ایران پیشنهاد میشود.
آدرس: استان بوشهر، بندر بوشهر، محله بهمنی، جاده سبزآباد
تاریخچه موزه دریانوردی خلیج فارس
موزه دریانوردی خلیج فارس در بنایی قدیمی و با ارزش سرکنسولگری انگلستان در بوشهر قرار دارد. این بنا در سال ۱۲۷۳ شمسی (۱۸۵۸ میلادی) در دوران حکومت ناصرالدینشاه قاجار، به سفارش انگلیسیها ساخته شده و بهمدت ۸۸ سال به عنوان محل اقامت سیاسی خلیج فارس در منطقه مورد استفاده قرار گرفت. پس از آن، در سال ۱۳۲۵ شمسی (۱۹۴۶ میلادی) به اختیار دولت ایران درآمد و به عنوان موزه دریایی بوشهر مورد استفاده قرار گرفت.
اطلاعات موجود نشان میدهد که ساخت بنای کنسولگری آلمان در منطقهای به نام آلمانآباد (که امروزه تخریب شده است) نیز توسط یکی از بزرگان بوشهر به نام حاجی ناخدا علی بوشهری، برای کنسول آلمان ساخته شده است. بر اساس این اطلاعات، میتوان به احتمال زیاد فرض کرد که بنای سرکنسولگری انگلستان نیز مانند بنای کنسولگری آلمان، به دست مردم بوشهر و با سفارش انگلیسیها ساخته شده است.
بنای سرکنسولگری انگلیسی در بوشهر، بهعنوان یکی از نمادهای تاریخی و فرهنگی منطقه و با ترکیبی از معماری اروپایی و اصیل بوشهری، به یادگاری باارزش از دوران قاجار تبدیل شده است. این عمارت، با داشتن مجموعهای از تجهیزات دریایی و داستانهای تاریخی مرتبط با خلیج فارس، به بازدیدکنندگان علاقهمند به دریانوردی و تاریخ دریایی در ایران پیشنهاد میشود.
معماری موزه دریانوردی خلیج فارس
موزه دریانوردی خلیج فارس در بنايی با معماری تاریخی و فرهنگی منطقه قرار دارد. این بنا، بهصورت سازههای کوشک مانند منفرد و برونگرا ساخته شدهاست و دارای حیاط مرکزی نبودهاست. هسته اصلی عمارت سرکنسولگری انگلیس از دو ساختمان مجزا تشکیل میشود که در پلان نسبت به یکدیگر انحراف زاویه حدود ۶۰ درجه دارند و از یک کنج به یکدیگر نزدیک هستند.
به نظر میرسد بهدلیل نیاز به افزودن فضا به مجموعه دو عمارت، در دورههای مختلف فضاهای کوچکتری بین دو ساختمان ساخته و با این الحاق فضایی، دو عمارت به یکدیگر متصل شدهاند. همچنین الحاق فضاهای دیگری در طرفین این دو عمارت، به گسترش کل مجموعه بهسمت بیرون نیز انجامیده است. الحاق رواقها و فضاهای آزاد، گردش در مجموعه و بین دو هسته اصلی منطبق بر معماری اقلیمی و تاریخی منطقه بوشهر است و نمونههای مشابه آن در ساختمانهای تاریخی در بافت شهری بوشهر دیده میشوند.
ساختمان موزه دریانوردی خلیج فارس، با توجه به تاریخ ساخت آن، الهام گرفته از معماری اروپایی و مطابق با معماری بومی با مصالح محلی چون سنگهای مرجانی و ملات گچ و ساروج بنا شده است. ساختمان ویلایی باشکوهی سرکنسولگر انگلیس در یک طبقه به سبک ساختمانهای اروپایی ساخته شدهاست.
این ساختمان دارای ایوانی ستوندار در جنوب بنا است و ستونهای جفت با گچبریهای جلوی ایوان ورودی و حوضی زیبا در بخش شرقی فضایی آرام را ایجاد کرده است. به طور کلی، معماری موزه دریانوردی خلیج فارس، با ترکیبی از معماری اروپایی و اصیل بوشهری، به یادگاری باارزش از دوران قاجار تبدیل شده است.
داخل موزه دریانوردی استان بوشهر چی هست؟
داخل موزه دریانوردی خلیج فارس، با توجه به نامش، بسیاری از آثار تاریخی و نمونههای مرتبط با دریانوردی را به نمایش گذاشته است. در این موزه میتوان نقشههای قدیمی و ماشینهای تایپ فارسی و لاتین کشتیهای سابق را مشاهده کرد. همچنین وسایلی نظیر تجهیزات پزشکی کشتیهای نظامی و تابلو گرههایی دریایی نیز در این مجموعه قرار دارند. ماکتهایی از لنجهای دریایی نیز در داخل موزه به نمایش گذاشته شدهاند.
در محوطه بیرونی موزه، با توجه به تمرکز بر روی دریانوردی، شناورهای سطحی (کشتی) و زیرسطحی (زیردریایی) را میتوان مشاهده کرد که به دورههای تاریخی مختلف، بهخصوص دوران قاجار تعلق داشتهاند. این شناورها به تعداد ۴۰ عدد میرسند. همچنین، در محوطه بیرونی میتوان به قایقهای جنگی و نظامی نیز برخورد کرد. یکی از جالبترین قطعات موزه، کشتی ۱۱۰ ساله پرسپولیس است که نخستین ناو جنگی مدرن دولت ایران در خلیج فارس محسوب میشود. این کشتی به دلیل تاریخچهی مرتبط با دوران قاجار و همچنین اهمیت تاریخی و فرهنگی آن، به عنوان یکی از مهمترین قطعات موزه دریانوردی خلیج فارس شناخته شده است.
زمان بازدید از موزه
برای بازدید از موزه دریانوردی بوشهر، بهتر است در ساعات مناسبی از روز و در روزهایی که هوا نسبتاً خنکتر است، به موزه سر بزنید. موزه دریانوردی بوشهر از شنبه تا چهارشنبه، از ساعت ۸ تا ۱۲ و عصرها از ساعت ۱۵ تا ۱۷ باز است. همچنین برای بازدید از موزه دریانوردی بوشهر، باید به هزینهی پنج هزار تومان برای محوطه و پنج هزار تومان برای موزه پرداخت کنید.
در صورتی که قصد بازدید از محوطه باز موزه را دارید، بهتر است در روزهایی که آفتاب نیمهٔ شمالی فلک نسبت به خورشید قرار دارد، یعنی در فصل بهار و پاییز، و در ساعاتی که آفتاب مستقیماً به شما نمیتابد، به موزه سر بزنید. همچنین، در روزهای گرم تابستان، بازدید از محوطه باز موزه زیر آفتاب داغ، بسیار نامطلوب است و میتواند باعث ایجاد آزار برای بازدیدکنندگان شود.
[ دیگر جاذبههای دیدنی ایران: گنجنامه همدان ]
آیا موزه دریانوردی بوشهر دارای تورهای راهنمایی است؟
اطلاعات بهروز درباره تورهای راهنمایی در موزه دریانوردی بوشهر در دسترس نیست، اما معمولاً موزهها برای بازدیدکنندگان خود تورهای راهنمایی و تفسیری ارائه میدهند. بنابراین، احتمال میرود که موزه دریانوردی بوشهر نیز اینگونه باشد و تورهایی برای بازدیدکنندگان خود در نظر داشته باشد. برای اطلاعات بیشتر و برنامههای راهنمایی میتوانید به وبسایت موزه مراجعه کنید یا با تماس با دفتر موزه اطلاعات مورد نیاز را جویا شوید.